Semalam dalam perjalanan balik ke rumah ternampak gerai jual Ketam Nipah, terus cakap kat Hubby kalau dapat makan mesti sedap kan sebab xpernah rasa. Hubby terus ajak singgah Billion Kajang sebab nak beli barang dapur.
Sedang leka pilih bawang, hubby bawak barang yang dia dah timbang. Salah satu daripada plastic tu ada KETAMMMM BUNGAA!! Yeaaayyyyy rasa nak melompat kat situ jugakkk hihi. Hubby cakap nak makan Masak Lemak Cili Api, dah lama dia kata nak makan. Syu pon apa lagi terus capai santan kotak dan bahan-bahan yang diperlukan.
Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan :
![]() |
Bahan-bahan yang diperlukan |
2 ekor Ketam yang telah disiang dan dibelah dua
1 kotak santan (250ml)
3 batang serai (diketuk)
1 gelas air
**Gula dan garam secukup rasa
Bahan-bahan yang perlu dikisar:
* 3 ulas bawang merah
* 1 ulas bawang putih
* 1 inci kunyit hidup
* 10 biji cili api (ikut tahap kepedasan)
Cara masak pula, senang saja. Masukkan semua bahan- bahan di atas kecuali santan. Santan Syu akan masuk separuh dulu. Setelah mendidih baru masuk selebihnya. Lebih lemak berkrim gituuu hihi. Tunggu didih sekali lagi then boleh dihidangkan bersama nasi panas, sure meletopppp!!
![]() |
Tarraaaa!! |
Selain ketam, boleh guna makanan laut yang lain seperti udang atau sotong. Kalau nak sedap boleh tambah daun kunyit atau belimbing buluh. Selamat mencuba =)
0 comments:
Post a Comment