Friday, 13 June 2014

Resipi Shumie : Sambal Tumis Belacan

[Resipi Shumie : Sambal Tumis Belacan]


Assalammualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera Semua...


Hari ni Syu nak kongsikan resipi Sambal Tumis Belacan yang Syu belajar dari mak Syu sendiri. Asal usul sambal ni dari Pantai Timur kalau Syu tak silap la. Ehhh sape yang suke Nasi Kerabu tak kan tak tau hihi.. Aikkk tak tau ke?? Makan tau ekk hehe..

Kenapa Syu tetibe nak buat sambal ni sebab Hubby Syu suka makan Nasi Kerabu. Especially Nasi Kerabu kat opis Syu. Ade seorang kakak ni dengan family dia jual bermacam-macam lauk pauk dan kuih muih utk sarapan pagi kat tepi bangunan tempat Syu kerja. Harga murah la bagi kawasan Tiga Segi ni dan rase pon not bad.

Suatu hari, terjadi la cakap-cakap antara laki bini nih :

Hubby: Sayang, kuah dalam Nasi Kerabu tu nama ape eh?
Wifey  : Kuah yang mana?
Hubby: Kuah kaler kuning ala2 kuah kari tapi pekat
Wifey  : Ooooo tu bukan kuah tapi sambal la
Hubby : Tak macam sambal ponn
Wifey  : Memang la.. Tu nama dia Sambal Tumis Belacan.
Hubby : Sedap la.. Sayang reti buat?
Wifey  : Reti la.. Kacang je tuu.. Petik jari je :)
Hubby : Okkk (petik jari) buatkan pleaseeeee!! Abang teringin. Mengidam anak tekak abang    ni haha
Wifey  : Hahaha bukan main lagi mengidam ni.. OkOk jom g pasar cari barang..
Hubby : Jom!!

Begitu lah ceritanya hihi. Jom kite tengok bahan-bahan yang diperlukan.

2 1/2 cawan santan ( 1/2 biji kelapa ) / 1 kotak kecik Santan kotak.
3 sudu besar bawang ( campuran b/besar + b/putih dan lengkuas )
1 sudu kecil garam
4 sudu kecil gula
1 sudu besar cili kering ( siap dikisar - ikut kepedasan )
3 batang serai ( di titik )
2" belacan ( nak lagi power tambah sikit lagi..)


sedikit asam jawa paste Adabi
sedikit air


Cara Masak :

Satukan kesemua bahan2 kedalam kuali.
Masak sambil sentiasa di kacau kalau tak santan akan berketul.
Sehingga pecah minyak atau sehingga kepekatan yang di kehendaki.
Boleh dihidangkan bersama ikan goreng atau ayam/ikan bakar (ala Percik gitu) sedapp!!

**Kalau nak makan dengan nasi kerabu, tak perlu terlalu pekat sambalnya.


Taraaaaaaaaaa!!


http://shumielicious.blogspot.com/2014/06/resipi-shumie-sambal-tumis-belacan.html
Sambal Tumis Belacan (sori la comot sikit sebab hubby tak sabar nak makan)


Rupe maybe tak segah tapi rase yer tetap menjadi pujaan hatiku... cutttt!!! hahaha

Ok Selamat Mencuba ye :)





0 comments:

Post a Comment